Homoseksualiteit

Homoseksualiteit blijft een veelbesproken onderwerp. Hoewel homoseksualiteit in Nederland door de meeste mensen als normaal geaccepteerd wordt, zijn er ook andere geluiden te horen. Soms wordt homoseksueel zijn ter discussie gesteld, een andere keer het uiting geven aan homoseksuele gevoelens. Afkeuring van homoseksualiteit heeft vaak een religieuze achtergrond, waarbij in ons land vooral Christelijke en Islamitische opvattingen een rol spelen. Kortom, hoog tijd om vanuit spiritueel perspectief een positief licht op homoseksualiteit te werpen.

Kun je ervoor kiezen om al dan niet homo te worden?

Sommige mensen spreken van een `homoseksuele levensstijl´, alsof iemand op een dag besluit homo te worden (zoals je ook voor een andere kledingstijl kunt kiezen). Volgens mij is dit onjuist. Uit wetenschappelijk onderzoek komen namelijk steeds meer feiten naar voren over verschillen tussen hetero´s en homo´s wat betreft genen, hormonen, gedeelten van de hersenen etc. Ik ben blij met deze wetenschappelijke resultaten, omdat deze er hopelijk aan bijdragen dat mensen niet langer negatief over homo´s en lesbiennes denken. Als homoseksueel zijn kennelijk fysiek bepaald is, kunnen we de keuze hiervoor (in de loop van het huidige leven) als oorzaak uitsluiten en daarmee een halt toeroepen aan negatieve oordelen over homoseksualiteit.

Is homoseksualiteit voorbestemd?

Als je ervan uitgaat dat mensen (= hun ziel) voorafgaand aan hun geboorte bewust kiezen voor een bepaald leven met specifieke levenslessen, is het logisch dat we er ook bewust voor kiezen om hetero of homo te zijn. Eigenlijk hebben diegenen die spreken van `kiezen om homo te worden´ stiekem toch gelijk, alleen op een andere manier dan ze denken! Een ziel kan er dus bewust voor kiezen om te incarneren in een foetus die de fysieke kenmerken heeft van een homoseksueel mens, omdat een leven als homo of lesbienne hem/haar helpt de lessen te leren die hij/zij wil leren. Zo bezien is homoseksualiteit dus voorbestemd. Waarschijnlijk zullen wij allemaal levens als hetero en als homo of lesbienne kennen: misschien heb je al eens een homoseksueel leven geleid, leid je het nu of zal je het in een van je volgende levens leiden.

Waarom is iemand homoseksueel?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een ziel kiest voor een homoseksueel leven. Bijvoorbeeld om te ervaren hoe het is om zowel mannelijke als vrouwelijke gevoelens en behoeften tegelijk te ervaren. Een andere reden is dat een homoseksueel leven soms een tussenstap is tussen een reeks levens als man en als vrouw: de overgang naar een vrouwenleven kan heftig zijn als je bijvoorbeeld vele levens als krijger of zeeman hebt geleefd. Andersom kan natuurlijk ook, een tussenstap om van een reeks vrouwenlevens naar mannenlevens over te gaan. De keuze voor een homoseksueel leven kan ook het gevolg zijn van iemands levensterugblik: bijvoorbeeld een man die terugkijkt op zijn vorige leven en spijt heeft dat hij een vrouw verkracht heeft (wil wel man blijven en incarneert als homo) of een vrouw die in het kraambed is gestorven (wil wel vrouw blijven en incarneert als lesbienne (al is in onze huidige tijd zwangerschap dan wel een optie)). De keuze voor een homoseksueel leven kan ook te maken hebben met meer specifieke, persoonlijke levenslessen. Ook kunnen de lessen voor de omgeving een rol spelen: anderen helpen om te groeien in ruimdenkendheid, tolerantie en respect voor dat wat anders is.

Hoe zit het met andere vormen van seksualiteit?

Homoseksualiteit is natuurlijk niet de enige ‘andere’ vorm naast heteroseksualiteit. Hoe meer wij ons als mensheid aan het ontwikkelen zijn, hoe meer ruimte er komt voor andere vormen van relaties en seksualiteit. Denk aan mensen die zowel op mannen als op vrouwen vallen (biseksualiteit), stellen die met een of meer andere stellen een intieme seksuele en vriendschappelijke band hebben (swingers), mensen die in openheid en met wederzijds goedkeuren met meerdere partners een liefdesrelatie hebben (polyamorie) enzovoort. De scheidslijnen en de hokjes zullen steeds meer vervagen. Steve Rother zegt hierover in `Spirituele psychologie en de twaalf primaire levenslessen´: ‘Alle uitingen van liefde zijn goddelijk. (…) Vanuit een evolutionair perspectief is ook een toename te verwachten in vele vormen van seksuele expressie en nieuwe relatievormen die onvoorwaardelijke liefde weerspiegelen. Dit zal veel mensen in de war brengen, aangezien we meer gewend zijn om onze relaties te baseren op voorwaardelijke dan op onvoorwaardelijke liefde.’

Dagaz filosofeert…

Kortom, vanuit spiritueel perspectief gezien ligt de conclusie voor de hand dat homoseksualiteit niet alleen oké is, maar dat er zelfs duidelijke oorzaken en leerdoelen aan gekoppeld zijn. Er is dus geen enkele reden om homoseksualiteit te veroordelen. Waarom zou je iemand veroordelen die net als jij passende `ingrediënten´ gekozen heeft om zijn of haar levenslessen in dit leven te leren?!

Dagaz, 26 februari 2018

 


ZijSpreekt

Wil je iets organiseren rondom dit onderwerp? Ik ben beschikbaar voor lezingen en dagvoorzitterschap via ZijSpreekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.