Transgender personen en transseksualiteit

De term ‘transgender’ omvat een spectrum aan genderdiverse mensen, die zich niet (enkel) identificeren en/of gedragen als man of vrouw. Sommigen van hen hebben het gevoel dat ze in het verkeerde lichaam zijn geboren. Deze mensen worden ‘transseksueel’ genoemd: ze kiezen vaak voor behandelingen en uiteindelijk een operatie om van geslacht te veranderen. In dit artikel ga ik specifiek in op transseksualiteit, vanuit spiritueel perspectief.

Hoe kan dat nou, in het verkeerde lichaam geboren zijn?

Vanuit spiritueel perspectief vraag ik me af hoe het kan dat iemand in het verkeerde lichaam is geboren. Zat zijn of haar ziel in de hemel niet goed op te letten bij het uitkiezen van een nieuw aards leven in een nieuw lichaam? Zo van ‘Oeps, foutje, ik heb niet goed gecheckt en nu zit ik ineens in een jongensembryo in plaats van een meisjesembryo!’. Dat lijkt me erg onwaarschijnlijk, onoplettendheid lijkt me meer iets van de aarde dan van de hemel.

Wat kan dan de reden zijn?

Zielen kiezen soms voor een leven als man en soms voor een leven als vrouw. Deze keuze heeft te maken met de levenslessen die ze in het aanstaande leven willen leren. Bepaalde lessen zijn handiger te leren in een mannenleven en andere in een vrouwenleven. Het kan gebeuren dat iemand na een aantal levens als man ervoor kiest om nu als vrouw terug te komen. Of precies andersom. Wanneer je het aardse leven alleen nog maar als man of als vrouw hebt ervaren en je wordt in je volgende leven ineens geboren als iemand van het andere geslacht, dan kan ik me voorstellen dat dit heel raar en onwennig voor je is. Op zielsniveau heb je weliswaar een bewuste keuze gemaakt, maar dat weet je op het aardse niveau niet meer. Wel heb je nog een vage echo van die vorige levens, waardoor je het gevoel hebt dat er iets niet klopt. Bijvoorbeeld: iemand die als vrouw geboren is denkt (onbewust) ‘maar ik was toch een man, ik ken het mannenlichaam, ik weet wat mannen doen, hoe ze denken etc.’ Maar deze persoon is nu geen man, maar een vrouw. Het leven in een vrouwenlichaam, vrouwelijk gedrag en vrouwelijke gevoelens zijn deze persoon nog volkomen vreemd. Begrijpelijk!

Moeten mensen dan maar door de zure appel heen bijten en wennen aan hun lichaam?

Tja, dat is een lastige vraag. Het is natuurlijk wat al te kort door de bocht om tegen een transseksueel persoon te zeggen: ‘Jammer hoor dat je ongelukkig bent, maar je hebt op zielsniveau toch echt voor dit lichaam gekozen, dus je went er maar aan.’. Het lijkt me goed dat mensen die zich niet thuis voelen in hun lichaam op onderzoek uitgaan naar de oorzaak daarvan en hierbij ook het spirituele niveau betrekken, bijvoorbeeld met de hulp van een regressietherapeut of een medium. Mogelijk komen ze uit bij enkele vorige levens die helderheid verschaffen of wellicht geeft hun gids of een andere geestelijke helper meer duidelijkheid. Het kan zijn dat de opgedane inzichten iemand doen besluiten om toch geen geslachtsverandering (transitie) te ondergaan. Of juist wel.

Kan het juist de bedoeling zijn dat iemand in het ‘verkeerde’ lichaam is geboren?

Misschien is het juist een bewuste keuze van de ziel geweest om als meisje geboren te worden en later (na een operatie) als jongen/man door het leven te gaan. Of andersom. Een onderliggende levensles kan bijvoorbeeld zijn uitkomen voor wie je bent, zelf je koers bepalen, je eigen keuzes maken of omgaan met obstakels op je pad en deze overwinnen. Wat ook kan, is dat mensen in hun aanstaande aardse leven bewust kiezen voor transseksualiteit om maatschappelijke aandacht te vragen voor tolerantie en acceptatie van mensen die anders zijn. Ze kiezen dan dus voor een leven waarin ze een voorbeeldrol vervullen, mensen aan het denken zetten en de dialoog bevorderen. De mensen die hier iets van te leren hebben kunnen hun eigen familieleden (en anderen uit de directe omgeving) zijn, maar ook de samenleving in bredere zin kan hierdoor leren.

Dagaz filosofeert…

Het lijkt me voor transseksuele personen belangrijk en zelfs noodzakelijk om te begrijpen waarom hij of zij in dit leven ‘in het verkeerde lichaam’ is geboren. Dus om op zielsniveau te ontdekken of dit al dan niet de bedoeling was en waarom wel of niet. Wat ze vervolgens doen met die inzichten is uiteraard aan hen, ze kunnen zelf bepalen welke keuze voor hen het beste voelt.

Dagaz, 27 januari 2017


ZijSpreekt

Wil je iets organiseren rondom dit onderwerp? Ik ben beschikbaar voor lezingen en dagvoorzitterschap via ZijSpreekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.